top of page

De taal van de planten

Wat ze ons vertellen over de bodem

 

De bodem, de basis van uw tuin, is een levend organisme dat voortdurend verandert en zich aanpast aan de omstandigheden. Een manier om te weten te komen hoe het met de bodem in uw tuin gaat, is door te kijken naar de planten die er groeien. Sommige planten zijn namelijk heel gevoelig voor de kwaliteit van de bodem en geven ons signalen over wat er goed of fout gaat.

โ€‹

Een voorbeeld: als je veel paardenbloemen ziet, betekent dat meestal dat de bodem te hard is en dat lucht en water er moeilijk doorheen kunnen. Paardenbloemen hebben een lange wortel die de bodem openbreekt en voedingsstoffen naar boven haalt. Dit is een teken dat de bodem wel wat hulp kan gebruiken om losser en vruchtbaarder te worden. Brandnetels laten zien dat de bodem veel stikstof bevat, wat goed is voor sommige planten maar niet voor andere. Zuring groeit graag op zure bodem, waar veel planten juist niet van houden.

โ€‹

Door deze planten te herkennen en te onderzoeken, kunnen we leren wat we kunnen doen om de bodem in uw tuin te verbeteren.

WhatsApp Image 2021-04-18 at 14.53.04.jp
bottom of page