top of page

Wie ben ik

Van tuinman tot hovenier

 

Ik ben Kees van der Laan, de oprichter van KeesTuint, een ecologisch hoveniersbedrijf dat zich richt op het creëren en verzorgen van groene en duurzame tuinen voor iedereen.

 

Opgroeiend in de Bollenstreek had ik als klein jochie een groentetuintje, grenzend aan die van mijn vader. Na een paar jaar kreeg ik andere interesses en verdween het tuinieren tijdelijk naar de achtergrond.

Rond mijn twintigste belandde ik in Nijmegen, waar ik de Mikojel-opleiding volgde, een voorbereiding op een loopbaan in de zorg. Samen met anderen richtte ik het Project Avonturenkampen Nijmegen op, dat zich bezighield met kansarme jongeren, met wie we de natuur in gingen om te lopen, vissen, bergbeklimmen, wildwaterkanovaren, grotten doorkruisen, koken op kampvuren en meer. Na een aantal succesvolle jaren werd het tijd voor een nieuwe zingeving: de wereld van de kunst. Ik koos voor de Rietveldacademie, waar ik met name het schilderen en ontwerpen ontdekte.

 

Wonend in Utrecht liep ik ooit achteloos de Oude Hortus in, de oude universiteitstuin, en heb daar vervolgens jarenlang gewerkt. Met het werken in de Hortus werd het begin gemaakt van een nieuwe levensfase.

 

Kees van der Laan

Ik ontwikkelde me van tuinman tot hovenier en ging me, naast onderhoud, ook steeds meer bezighouden met het aanleggen van groene plekken voor instellingen en particulieren, zoals het ontwerpen en aanleggen van tuinen, het kiezen van de juiste planten, het installeren van vijvers en het geven van “groene” cursussen.

 

Ook werkte ik toen in Zeist met kinderen met zeer complexe problematiek, bij een buurtmoestuinproject met multiculturele kinderen, een kruiden- en siertuin bij een verzorgingshuis en een project met dementerenden en schoolkinderen. De ‘zorg’ bleek nooit ver weg. Ik vind het geweldig om te zien hoe groen mensen blij maakt, verbindt en inspireert. Daarom ben ik dertig jaar geleden KeesTuint begonnen, om mijn kennis en liefde voor tuinieren te delen met anderen.

 

Ik ben lid van de Wilde Weelde: dé vakvereniging voor ecologisch hoveniers en werk samen met een klein team van enthousiaste tuinders, die net zo veel van groen houden als ik. We verzorgen, renoveren en leggen tuinen aan voor particulieren, maar ook organisaties. Zo onderhouden we onder andere een groene speeltuin en een binnentuin van een woonhof van een woningbouwvereniging. Ook hebben we een aantal ‘wilde’ tuinen van gezondheidscentra, waar we de tuin samen met patiënten inrichten en onderhouden. Daarnaast geef ik workshops en advies over alles wat met tuinieren te maken heeft.

We willen graag dat iedereen kan genieten van een mooie, gezonde en duurzame tuin. We doen dit met en uit respect voor de natuur. Dat is onze missie bij KeesTuint!

Ecologisch hovenier KeesTuint-Tuinvrouw
bottom of page